TTK Interview: "Het contact met de mensen is het leukste aan de job"

Clublid Werner Schrijvers is ook al heel wat jaren een trouwe sponsor met brasserie ’t Wit Huys in Nijlen. Onze speelster Lynn Crauwels interviewde Werner en zijn vrouw Chris voor een opdracht in het kader van haar opleiding journalistiek. Het resultaat willen we onze leden zeker niet onthouden. 

In het gezellige Nijlen worden we in de Kerkstraat 8 met open armen ontvangen door de fiere eigenaars van de brasserie ’t Wit Huys. Werner Schrijvers en Chris Delien, beide 55 jaar oud, openden 13 jaar geleden hun zaak. 

Zijn jullie zelf van Nijlen afkomstig?

“Ik wel. Mijn moeder woont een paar huizen verder”, zegt Chris. “Ik ben van Sint-Antonius (Zoersel) afkomstig”, aldus Werner. “Nadat we trouwden, hebben wij altijd in Nijlen gewoond. Nu wonen we boven onze zaak.”

Welke taken hebben jullie in de zaak?

“De toog is mijn plekje”, vertelt Chris. “Vroeger heb ik mee in de keuken gestaan en ik spring nog wel in als er iemand ziek valt, maar het koken heb ik grotendeels overgelaten aan onze zoon”, legt Werner uit. “Nu sta ik met mijn jarenlange horecaervaring mee in de zaal. Veel mensen zijn blij dat ze de baas in de zaak zien, alhoewel zeker niet iedereen weet dat ik eigenlijk de patron ben. Ik probeer dat een beetje weg te steken en zal ook niet overkomen als een baas: ik loop hier hetzelfde als de rest rond, doe mijn werk en ruim ook af. Het is niet zo dat ik de hele avond met de klanten sta te babbelen.”

Wat is het leukste aan jullie job?

“Het contact met de mensen”, antwoordt Chris meteen. “Inderdaad, we mogen ons gelukkig prijzen met het fantastische cliënteel dat achter ons staat”, gaat Werner verder. “We steken veel tijd en energie in de zaak. Onze dag begint een aantal uren voordat we open gaan en we sluiten een paar uur nadat we onze laatste klanten hebben uitgezwaaid. Ook op woensdag en donderdag, onze sluitingsdagen, loop ik hier vaak rond. Chris gaat dan naar zee om wat uit te blazen”, vertelt Werner.

Wat is jullie mooiste levenservaring?

“Dat is zonder twijfel ons gezin, dat uit een gelukkig huwelijk voortkwam. Onze kinderen zijn gezond en goed terechtgekomen. Wij zijn een hecht gezin, maar hebben natuurlijk een ander ritme. We komen bijeen wanneer het past, hé. Onze zaak is bijvoorbeeld ook open op feestdagen. En niet te vergeten: ook onze twee kleinkinderen zijn heel belangrijk voor ons”, klinkt het met fonkelende ogen.

Wat is jullie grootste trots?

“Dat we hier toch maar aan begonnen zijn. We zijn van niets vertrokken, zonder diploma. Na negen jaar het eet- en praatcafé Casino in Berlaar te hebben gerund, besloten we onze droom achterna te gaan. Toen we dit leegstaande pand binnenstapten, waren we verkocht door de ingang. Het was een krot, zonder toilet of keuken, maar je voelde meteen de ziel van het oude gebouw. We kochten het en de verbouwingen zijn niet veel later gestart”, vullen ze elkaar aan. “Dat halve jaar heeft me precies twee jaar ouder gemaakt”, lacht Werner. “De zaak bestaat nu dertien jaar en draait goed. Ons pluspunt is zeker dat we altijd dezelfde kok achter de vuren hebben staan”, klinkt het in koor. “Onze specialiteiten zijn de ‘scampi’s pittig en fris’ en de asperges en mosselen in het seizoen.”

Hebben jullie ook al teleurstellingen moeten verwerken?

“We hebben al vaak met onze rug tegen de muur gestaan. We hebben in Berlaar een fantastische zaak gehad met geweldige klanten, maar die negen jaar zijn geëindigd in een rechtszaak tegen de huisbazin. Door die hoge gerechtskosten hebben we geen cent overgehouden. Ook in Nijlen kregen we meteen een klap in ons gezicht. Bij de verbouwingen stootten we op een onverwachte kost: de balken bleken rot te zijn, waardoor alles moest opengebroken worden. Alleen de gang is intact gebleven. Op zulke moeilijke momenten vinden we gelukkig bij elkaar de steun om door te gaan. We hebben al hard moeten knokken, maar het is zeker de moeite waard geweest.”

Zit er nog een fijne gebeurtenis aan te komen?

“Met de geboorte van ons tweede kleinkind, bijna twee maanden geleden, hebben we net een fijne gebeurtenis achter de rug. Er staat binnenkort niets speciaals op het programma, maar we doen er alles aan om elke werkdag goed af te sluiten. Wij zijn gelukkig als onze klanten met een tevreden gevoel vertrekken”, besluiten ze met een glimlach.

Lynn Crauwels

Forums: