Ma Long wint voor eerste keer wereldtitel in Suzhou

De Chinezen hebben hun hegemonie in het internationale tafeltennis nogmaals in de verf gezet met titels voor Ma Long en Ding Ning op het WK in eigen land.

Het Wereldkampioenschap tafeltennis vond dit jaar plaats in Suzhou, van 26 april tot 3 mei. Het was de vijfde editie die in China plaatsvond en nu ook waren bijna alle topfavorieten in alle reeksen van het thuisland.

Cédric Nuytinck (ITTF-139) en Jean-Michel Saive (ITTF-130) waren met hun wereldranking rechtstreeks geplaats voor de eerste ronde. Robin Devos (ITTF-173) moest eerst aantreden in de kwalificaties. Robin won zijn kwalificatiegroep na zeges tegen het nummer 701 uit Benin, en het nummer 553 uit Venezuela. Nadien won hij zijn laatste wedstrijd tegen de Cyprioot Marios Yiangou  (ITTF-1013) met 4-2.

In de eerste ronde kwamen alle Belgische spelers uit tegen hoger gerangschikte spelers en moesten de wet van de sterkste ondergaan. Saive verloor met 4-1 tegen Gao Ning (ITTF-15) uit Singapore. Nuytinck verloor tegen de Rus Grigory Vlasov (ITTF-73) met 4-2. De Taiwanees Chen Chien-An (ITTF 29) won met 4-1 van Robin Devos.

Cédric Nuytinck en Robin Devos gingen in het dubbelspel in de belle de boot in tegen het Franse duo Guazy en Lebesson.
 
De Chinese hegemonie was duidelijk te merken in de wereldtitels. Mannen enkel, dames enkel, mannen dubbel en dames dubbel gingen naar China. Bij het gemengd dubbel stond er een Chinese man en een Zuid-Koreaanse dame op het hoogste schavotje.

Bij de mannen ging Ma Long voor de eerste keer met de wereldtitel lopen. Hij won in de finale tegen zijn landgenoot Fang Bo met 4-2.

Bij de dames enkel nam de Chinese Ding Ning afstand van haar landgenote Liu Shiwen.

door Diederik Peere