Op naar nog één eerste provinciale vanaf seizoen 2011-2012

Het provinciaal comité Antwerpen heeft zopas de knoop doorgehakt over de nieuwe competitieformule. Die zal gevolgen hebben voor alle provinciale reeksen.

Vanaf het seizoen 2011-2012 zal er nog maar één reeks provinciale zijn. Tijdens het seizoen 2010-2011 zal er dus gespeeld moeten worden om een plaats in de nieuwe reeksenstructuur te verdienen. Concreet wil dat zeggen dat de helft van de ploegen uit eerste provinciale zullen dalen naar tweede provinciale. Ook in alle lagere reeksen zal iets gelijkaardig gebeuren. Hoe de reeksen vanaf tweede provinciale er in de toekomst exact zullen uitzien, wordt in januari bekend.

Paniekeren hoeft niet echt. Want veel ploegen zullen een reeks zakken, wat er voor zorgt dat het gemiddelde niveau van de reeksen zal stijgen. De reden voor deze omwenteling is de hervorming in Landelijke (3e Nationale). Daar zullen er in plaats van vier nog twee zakkers per reeks zijn. Slechts één reeks provinciale zal het niveau van de reeks ook ten goede komen.

Drie punten voor winst
Een andere nieuwigheid die de meeste spelers al zullen hebben opgemerkt, is de nieuwe puntentelling vanaf dit seizoen. Een ploeg die wint krijgt voortaan drie punten. Een gelijkspel levert een tweepunter op en een nederlaag is nog goed voor één puntje. Ploegen die forfait geven krijgen vanaf dit seizoen nul punten. Zo wil de bond de ploegen naast de traditionele boete ook met punten straffen als ze niet komen opdagen.

Forums: