Berlaarse jeugdspelers scheren hoge toppen op Nationaal Jeugdcriterium

Zondag hebben de beste Belgische jeugdspelers in Louvain-La-Neuve de eerste fase van het Nationaal Jeugdcriterium betwist. Het Nationaal Jeugdcriterium is een regelmatigheidscriterium over drie fasen, waarin de beste Belgische jeugdspelers het tegen elkaar opnemen. De uitslagen in deze drie fasen vormen – naast de Jeugd Top 12 en de Belgische Jeugdkampioenschappen – de basis voor de Youth Ranking. Die ranglijst bepaalt uiteindelijk de selectie voor internationale tornooien, zoals de Europese Jeugdkampioenschappen en Eurominichamps.

TTK Dylan Berlaar werd vertegenwoordigd door vier jeugdspelers ( Vincent Van Hoven, Brent De Groof, Willem Van Hoey en Livia Hoeben), tevens deden er drie ex-spelers (Margo Degraef, Jochem Lembrechts en Jorne Bickx) van de club mee op dit jeugdcriterium.

Vincent Van Hoven (B2) werd beste Vlaming die als eerstejaars junior zeker zijn mannetje stond in de eerste afdeling. In deze afdeling was hij één van de jongste spelers, de meeste spelers in deze afdeling zijn één of twee jaar ouder. Vincent behaalde twee mooie overwinningen: een 3-1 overwinning tegen Romain Lambiet (B2) en ook een stuntzege met 3-2 op B0 Arthur Bilas. Vincent kon tegen elke speler minstens één setje afsnoepen, enkel A21 Martin Allegro was iets te sterk. Ondanks verschillende setpunten kon hij hiertegen geen set nemen. Tegen Martin had Vincent echter het punt van het tornooi gemaakt: op een topspin van Martin sloeg Vincent met het gezicht naar het net, achter zijn rug met voorhand deze topspin af. Hiervoor kreeg hij zowel van het publiek, tegenstrever als scheidsrechter een mooi applaus. In de beslissende wedstrijd om in eerste afdeling te blijven stond Vincent 2-0 voor tegen Jasper Merckx (B0). Hoewel hij Jasper in de eerste twee sets volledig wegspeelde begon de motor van Vincent iets te sputteren en verloor hij de vijfde sets met twee punten verschil. Hierdoor zakt hij na een uitstekend tornooi, waar iets meer inzat, toch naar de tweede afdeling.

Brent De Groof (E4) zat samen met zijn neef Jochem Lembrechts (E4, Hallaar) in afdeling 7 (2). . Brent, tweedejaars preminiem, speelde een uitstekend tornooi en won tegen vijf E4’n met slecht twee setverliezen. Ook tegen Lucas Hauterat (E2) etaleerde hij zijn goede vorm en speelde hem met 3-0 naar huis.

Enkel Nolan Lerat (E2) bleek iets te sterk te zijn. Brent eindigde samen met Nolan eerste in deze afdeling, maar onderling had Brent de match verloren en eindigt zo mooi tweede. Jochem Lembrechts eindigde in deze poule als derde en stuntte met een zege tegen diezelfde groepswinnaar Lerat.

Willem Van Hoey (E6 eerste jaarspreminiem) speelde ook in afdeling 7, maar wel in reeks 3. Willem was één van de zes eerste jaarspreminiemen op dit tornooi. Hij heeft zich samen met Brent door de kwalificaties moeten spelen een aantal weken geleden. Door hier zo jong al aan deel te nemen was dit al een succes. Maar Willem ging verder op zijn elan en kon vier van de zeven wedstrijden winnend afsluiten en eindigt zo derde in deze toch sterke reeks. Willem won van één NG, twee E6’en en klopte nog één hoger geklasseerde speler. Raar maar waar wint Willem tegen de groepswinnaar en speelt tegen de tweede in de stand een nipte match maar verliest deze in de belle. Hier zat dus mss wat meer in. Willem verloor echter van Hippolyte De Vleesschouwer (E6) met 0-3. Deze Hippolyte had er in de kwalificaties voor gezorgd dat Ticho de Winter (E6) zich niet kon plaatsen voor deze eindfases. In de kwalificaties was Hippolyte in de eerste poule zich met 3-2 en 11-9 in de laatste set zich nipt de betere getoond van Ticho.

Bij de meisjes werden we vertegenwoordigd door Livia Hoeben (B6). Livia speelde in Afdeling 2A. Deze poule bestond jammer genoeg maar uit zes spelers. Als één van de laagst geklasseerde meisjes in deze poule had ze uiteraard niets te verliezen. Livia speelde een mooi tornooi en liet zien wat ze in haar mars had. Jammer genoeg kon ze dit echter maar twee keer tot het einde van de match volhouden. Livia won tegen Coralie Rech in de belle, Coralie eindigt tweede in de poule. Ook won Livia haar laatste match tegen verdedigster Elisa Dehon (B4) met intelligent tafeltennis te brengen. Ook tegen Jana Bernard heeft Livia setpunten gehad, maar kon ze het jammer genoeg niet afmaken. Evi Janssens (B2) verloor ook bijna een set, maar wist het op ervaring ook met 3-0 te halen. Livia eindigt uiteindelijk vijfde in de poule eindigt zo als zesde Vlaamse speelster in de eerste fase.

Margo Degraef (A13, Nodo, ex-Berlaar) speelde in de eerste afdeling. Zij eindigde hier als vierde in de poule en als tweede Vlaamse speelster net achter Lisa Lung (A5). Margo speelde zeer solide en won tegen B0, B2, B4. Ook stuntte ze tegen Eline Loyen (A7) met een nipte, maar droge 3-0 overwinning. Tegen Nathalie Marchetti (A1, momenteel de beste Belgische dame) stond Margo 2-1 in sets en 7-3 voor. Na echter een onwaarschijnlijke comeback van Nathalie verloor Margo de match nog. Verder bleken A14, A10 en A5 nipt beter te zijn.

Diederik Peere 

Forums: