Margo Degraef wint Berlaarse sporttrofee 2018

Op de Berlaarse kampioenenvierig is Margo Degraef uitgeroepen tot winnaar van de Sporttrofee 2018. De burgemeester Walter Horemans zei in zijn speech dat hij heel fier was om Margo in de bloemetjes te zetten met deze bijzondere sportieve onderscheiding.

 

De burgemeester ging uitgebreid in op haar tafeltenniscarrière, die startte in Oosterzele en via Dylan Berlaar naar de top leidde. Vorig seizoen was Margo actief in de competitie in Italië en dat zal ze ook volgend jaar nog doen, al blijft ze in ons land wel administratief aangesloten bij Dylan Berlaar. 

"Margo is geboren in 1998 in Zottegem, Oost-Vlaanderen.  Toen ze zes was, in de zomer van 2004, begon ze te tafeltennissen in Oosterzele.  Terwijl ze elke zaterdag turnde, gaf papa training aan de jeugd van Oosterzele in dezelfde sporthal. Al snel wou ze dus ook wel eens proberen... en ze had meteen de tafeltenniskriebels te pakken. Enkele maanden later zat ze al in de provinciale selectie van Oost-Vlaanderen en trainde ze drie keer per week.  De extra trainingen met papa in de living, waar de eettafel plaats had moeten maken voor een pingpongtafel, niet meegerekend", vertelde Walter Horemans. 

 
Foto Kris Martlé

"Twee jaar later, in de zomer van 2006  nam de familie een belangrijke beslissing en verhuisde ze naar Nijlen. Margo sloot zich aan bij TTK Dylan Berlaar. Daar kon ze genieten van twee groepstrainingen per week, van een individuele training van Werner Van den Broeck en van wekelijkse provinciale trainingen van de tafeltennisfederatie door Tom Faes, ook een Berlaar-speler. Op 11-jarige leeftijd trok ze naar de topsportschool in Leuven. Het verplicht internaat deed Margo even twijfelen, maar de ambitie was te groot om veilig onder de vleugels van mama en papa te blijven."

"Het werden enkele harde, maar ook mooie jaren.  Twintig uur per week trainen, zware fysieke schema’s, elk weekend interclubcompetitie en/of tornooi, veel buitenlandse stages en internationale tornooien kruisten haar pad. Met ups en downs, maar ze zou het zo opnieuw doen. Margo had het geluk dat er op dat moment een aantal talentvolle meisjes waren, waar ze dagelijks in Leuven mee kon trainen. Toen ze in het vijfde middelbaar zat, werd er na jaren onderbreking terug een nationale damesploeg opgestart.  Margo maakte deel uit van de zeer jonge nationale ploeg en kon voor het eerst proeven van Europese en wereldkampioenschappen bij de seniors."

"De zes jaar vlogen voorbij en het was tijd voor de volgende stap. Van tafeltennis leven is bijna onmogelijk, dus ging Margo aan de KU-Leuven Toegepaste Economische Wetenschappen studeren. Ze blijft dit combineren met een druk trainingsschema en internationale stages en tornooien. Sinds 2007 kennen we Margo als vaste klant op de kampioenenhulde in Berlaar. Ze behaalde in de loop der jaren 22 provinciale titels, 3 Vlaamse en 6 Belgische titels. Ze staat ondertussen op de vierde plaats op de nationale ranglijst en is lid van de nationale damesploeg."

"Het afgelopen jaar zat ze vanwege haar studies in Italië, maar ze is wel blijven tafeltennissen, want ook in 2019 behaalde ze al mooie resultaten, waaronder een Belgische enkeltitel op het hoogste niveau.  We gaan haar hier dus op de kampioenenhulde nog tegenkomen", besloot de burgemeester. 


Foto Kris Martlé

Vroegere palmares

 • Zilver bij de juniores op het Internationaal Jeugdtornooi in België 2016 - Meisjes Enkel
 • Zilver bij de kadetten op het Internationaal Jeugdtornooi in Hongarije 2013 - Meisjes Enkel
 • Zilver bij de kadetten op het Internationaal Jeugdtornooi in Spanje 2013 - Meisjes Enkel
 • Goud op de Vlaamse Kampioenschappen 2014 - Dames Enkel
 • Goud op de Belgische Kampioenschappen 2016 én 2017 - Dames Dubbel
 • Zilver op de Belgische Kampioenschappen 2016 - Gemengd Dubbel

Palmares 2018

 • Nr. 4 op de nationale ranglijst
 • Lid van de nationale ploeg
 • Goud op de Belgische Kampioenschappen 2018 - Dames Dubbel
 • Zilver op de Belgische Kampioenschappen 2018 - Dames Enkel
 • Goud op de Belgische Jeugdkampioenschappen voor Beloften 2018 - Meisjes Enkel
 • Goud op de Belgische Jeugdkampioenschappen voor Beloften 2018 - Gemengd Dubbel 
 • Zilver op de Europese Jeugdkampioenschappen voor Beloften 2018 - Meisjes Dubbel
 • Brons op de Vlaamse Kampioenschappen 2018 - Dames Enkel
 • Speelster bij Chelles/Parijs (F), Genua (I) en Dylan Berlaar 

Margo tien jaar geleden: 

Margo vandaag: 

Forums: