Nieuwe coronaregels: competitie in nationale wordt stopgezet

Door de aangescherpte coronaregels hebben ook de sportbonden in het tafeltennis zich over de komende weken uitgesproken. De competitie in nationale wordt stopgezet tot minstens 9 november, door de meer ernstige situatie in het zuiden van het land. De wedstrijden in landelijke, provinciale en Sporta kunnen nog wel doorgaan. Een ploeg in provinciale waarvan de spelers liever niet spelen, mogen de match ook laten uitstellen, zo meldt het PCA dinsdag. Belangrijk blijft natuurlijk in de eerste plaats dat iedereen zich nauwgezet blijft houden aan de maatregelen, zeker ook in de sportclub. Lees hier de mededelingen van de sportbonden VTTL, KBTTB en PCA. 

Mededeling VTTL (met betrekking tot landelijke en provinciale ploegen):

Vlaamse Minister van Sport Ben Weyts heeft op 12 oktober beslist dat de sportsector op woensdag 14 oktober zal overschakelen naar code oranje. 

Het bestuur van de Vlaamse Tafeltennisliga en de afgevaardigden per provincie hebben aandachtig de tekst van onze Minister van Sport bekeken. Vanaf woensdag 14 oktober moeten alle indoorsporten zich houden aan nog strengere regels. Wat betekent dit expliciet voor tafeltennis:

·         Kleedkamers blijven gesloten

·         Douches blijven gesloten

·         Kantines mogen open blijven, maar moeten dezelfde strikte regels volgen als de horeca: enkel zittend, maximaal 4 personen aan een tafel en 1,5 meter afstand tussen tafels. Ook het sluitingsuur van 23u moet gerespecteerd worden.

We zijn blij dat de Minister een duidelijk onderscheid heeft gemaakt tussen indooractiviteiten waarbij wel en geen afstand van 1,5 meter bewaard kan worden. Tafeltennis werd door de Minister zelfs aangehaald als voorbeeld. Onze huidige protocollen zijn dan ook uitstekend uitgewerkt en zorgen ervoor dat er momenteel geen verspreiding is binnen onze sportclubs, die duidelijk ook hun best doen om verspreiding zoveel als mogelijk te vermijden. Waarvoor dank alvast.

Na rijp beraad heeft het bestuur van de Vlaamse Tafeltennisliga dan ook beslist dat de competitie onder de huidige omstandigheden en richtlijnen van de overheid momenteel gewoon blijft doorgaan, zowel op landelijk als provinciaal niveau. De huidige protocollen moeten goed opgevolgd worden door onze clubs. Carpooling is een mogelijke broeihaard, dus probeer indien mogelijk met 2 of meer auto’s af te reizen naar uw tegenstander. Indien je met meerdere personen reist, kies dan zeker voor het mondmasker, gezien je dan geen 1,5 meter afstand kan houden.

Als federatie blijven wij uiteraard de situatie van heel dichtbij opvolgen. Het is nu van cruciaal belang om alle veiligheidsvoorschriften goed na te leven. We hopen dat iedereen zijn best doet, zodat ook versoepelingen mogelijk zijn in de nabije toekomst. 

Extra toevoeging van VTTL: Tafeltennis is een ideaal voorbeeld van een sport die op een volledig veilige manier beoefend kan worden. Momenteel is er bij ons nog geen enkele melding gekomen van een verspreiding binnen een club zelf. Er zijn inderdaad al enkele besmettingen gebeurd, maar die werden tot op heden nog niet gelinkt aan het tafeltennis zelf, maar situeren zich in de privé- of werksfeer. Zolang iedereen zich aan de richtlijnen houdt (afstand, hygiëne) dan is de kans op een onderlinge besmetting van een tegenstander of medespelers bijna onbestaande. Zo geldt het ook in het dagdagelijkse leven. Risico’s 100 % uitsluiten kan uiteraard nooit (ook niet in de lokale buurtwinkel, het lokale café,…). Wat we wel hopen is uiteraard dat iedereen de richtlijnen strikt naleeft en op een veilige manier kan sporten.

 

Mededeling KBTTB (met betrekking tot nationale reeksen):

De Raad van Bestuur van de KBTTB die op maandag 12 oktober bijeenkwam, heeft op basis van de elementen die hij vandaag in zijn bezit heeft, rekening houdend met de verschillende situaties in het noorden en het zuiden van het land, en de meningen van de verschillende regeringen, de volgende beslissingen genomen: in het belang van clubs, spelers en begeleiders:

De nationale Interclubs, Superdivisie en Beker van België zijn opgeschort tot 9 november 2020. Het Nationaal Jeugdcriterium fase 1 van 18 oktober 2020 gaat niet door. Na deze onderbreking worden de maatregelen opnieuw geëvalueerd.

Zorg voor jezelf en voor de anderen.

 

Mededeling PCA (met betrekking tot provincie Antwerpen): 

Iedereen heeft kunnen lezen dat de KBTTB besliste alle tafeltennisactiviteiten op nationaal niveau tot 9 november stop te zetten, terwijl de VTTL het besluit nam de landelijke en provinciale interclubs verder te zetten. Dat laatste gebeurde op basis van de beslissing van gisteren van sportminister Ben Weyts en de klankbordgroep sport.

Voor onze provincie verandert er niets, wij handhaven onze beslissing die we zondag al namen voor de interclubwedstrijden van gisteren, vandaag en morgen. Dat betekent dat voor de provinciale interclubmatchen, tot en met zaterdagavond, het volgende geldt: als één van de ploegen het, uit bezorgdheid, twijfel of angst (en daarvoor is er alle begrip), niet ziet zitten om te spelen, mag dat de tegenstander én Herman Lemmens (hermanlemmens@vttl.be) worden meegedeeld. Uiteraard moet dat wél tijdig gebeuren. Dat betekent ten laatste om 12 uur op de dag van de match. In dat geval wordt de wedstrijd uitgesteld.  

Zondag evalueren we dan en laten we weten wanneer de uitgestelde wedstrijden moeten worden ingehaald. Belangrijk ook voor eerder uitgestelde matchen: hou geen rekening met de opgelegde inhaaldatum van 30 oktober, informatie volgt.

Dank voor jullie begrip en inzet in deze voor iedereen moeilijke situatie.

Forums: