WK Rotterdam: Boll rijgt Chinees aan zijn degen onder de ogen van Berlaarse delegatie (VERSLAG + EXTRA FOTO'S)

De Duitser Timo Boll heeft zich zaterdag onder het goedkeurend oog van een Berlaarse delegatie geplaatst voor de halve finale na winst tegen Chen Qi uit China. Speciaal voor onze website hebben onze vijf reporters ter plaatse nauwgezet verslag uitgebracht van de kwartfinales bij de mannen. Geen inspanning was deze pingpongkenners te veel. Na een hele dag Chinezen te hebben geobserveerd in Rotterdam, gingen ze ook nog eens geheel volgens het thema Chinees eten in Lier. Hier het verslag en onderaan nog meer foto's.

"Een mooie les in nederigheid"

Met vijf man (Wim Wolput, Wim Van der Auwera, Gert Deryck, Patrick Carrette en Wim Janssen) trokken we zaterdagmorgen naar Rotterdam om te genieten van de voorlaatste dag van het WK tafeltennis 2011. De eerste match (halve finale heren dubbel) was al een leuke opwarmer met mooie flitsen zowel vanuit Chinese als Koreaanse zijde. Uiteindelijk werd het 4-2 in het voordeel van Ma Long en Xu Xin, die op deze manier het thema van de dag bepaalden: China, China en nog eens China.

Wederom konden we Koreanen en Chinezen zien in de 2e wedstrijd - de eerste halve finale vrouwen dubbel. De koreaanse verdedigsters lieten enorm mooie momenten zien (Wim Wolput deed heel wat inspiratie op), maar konden uiteindelijk de consistente aanvallen van Guo Yue en Li Xiaoxia (voorlopig toch nog nr 1 bij de dames) niet blijven controleren. China wint met 4-0.

De 2e halve finale heren dubbel was een Chinees onderonsje, waarbij Ma Lin en Chen Qi zich de betere toonden van de nochtans hoger geplaatsten Wang Hao en Zhang Jike. China wint met 4-2.

De 2e halve finale vrouwen dubbel kwam traagjes op gang. De HongKongers kwamen in elke rally net iets te kort. 11-3 11-3 in geen tijd. Sets 3 en 4 waren veel nipter, en HongKong kreeg zowaar setpunten, maar konden ze niet verzilveren. 4-0 voor China dus.

Om 13u was het eindelijk zover: de 1e kwartfinale bij de heren. Er zouden er nog 3 volgen. Japans wonderkind Mizutani (slechts 21 jaar) had er hoop op. Deze jongen liet zien dat hij talent had, maar werd uiteindelijk wel kansloos verslagen door de ongelooflijke rughand van Wang Hao. Hetgeen hij in het dubbelspel niet ten volle kon benutten, lukte nu wel: niemand kon begrijpen hoe hij op elke opslag spint met zijn penhouder-rughand. En toch doet hij het keer op keer. Wie zou er eerst geweest zijn: Willy Dockx of Wang Hao? 4-0 voor China wederom.

Hetgeen Ma Lin in het dubbelspel liet zien, gaf goeie hoop op een overwinning tegen Ma Long. Beide spelers zijn ooit nummer 1 geweest. Maar in het enkelspel werd al snel duidelijk dat de penhoudergreep van Ma Lin zijn beperkingen had aan rughandzijde. Zijn fantastische voorhand flip en spin konden slechts af en toe gebruikt worden. Ma Long kon meesterlijk Ma Lin's rughand uitspelen, en won alzo met 4-1 (tegen alle verwachtingen van Gert en WimJ in). Patrick ontpopte zich echter tot wereldvoorspeller en chinees deskundige door elke match reeds op voorhand correct te voorspellen.

De derde kwartfinale was voor de meesten onder ons onvoorspelbaar. Zelfs Patrick -die totnutoe als de meester der voorspellingen staat genoteerd- wist niet wie hier zou winnen. De wedstrijd was inderdaad spannend, maar Zhang Jike toonde zich de betere allrounder: Wang Liqin kreeg te weinig kansen om zijn superharde voorhand topspin te benutten. 4-2 voor -jawel- China.

De laatste kwartfinale was eigenlijk de match die iedereen wou zien: als enige europeaan ging Timo Boll het opnemen tegen Chen Qi, die voordien Samsonov had uitgeschakeld. Deze kleine en snelle Chinees (een Timo Boll kloon werd door WimVdA beweerd) met zijn harde voorhandspin kwam tot 1-1 gelijk. Nadien kon Timo de druk verhogen en Chen Qi uit verband spelen. Dit was zeker niet de beste chinees die we gezien hadden, maar Timo won wel overtuigend. We hebben WimVdA nog net op tijd kunnen wakker maken om het einde van de wedstrijd te zien, waarbij vandaag voor de eerste keer de ban werd gebroken: 4-1 voor Duitsland dus.

Na zo'n ganse dag in de Ahoy arena met 4 kwartfinales achter de rug denk je dat je alles bijna gezien hebt. Niets is minder waar. De dames finale wordt gepeeld door Li Xiaoxia en Ding Ning, respectievelijk 1 en 3 van de wereld. Terwijl heren 'maar' links en rechts zitten te topspinnen op 2 meter van de tafel, zouden deze dames eens laten zien hoe snel tafeltennis wel kan gespeeld worden op 20 cm van de tafel. Jongens wat gaat dat snel! Dit was zonder twijfel de spannendste wedstrijd van de dag: Ding Ning liet zien dat ze in bloedvorm verkeerde, en komt 3-0 voor waarbij elke set met slechts 2 punten verschil werd gewonnen. Nadat het 3-1 wordt, komt Ding Ning 8-4 voor in set 5, en heeft uitzicht op de wereldtitel. Li Xiaoxia herpakt zich en wint vervolgens 12 punten op rij (jawel) waarbij ze dus tot 3-2 terugkomt, en een stevige 5-0 voorsprong opbouwt in set 6. Ding Ning vindt uiteindelijk terug haar ritme en mist quasi niets meer: 11-7 in de laatste set en Ding Ning (een Chinese dus) wordt wereldkampioene.

Als apotheose van de dag werd de finale heren dubbel gespeeld. Het werd al vlug duidelijk dat Ma Long en Xu Xin (allemaal uit ... China) de betere dubbel waren. Uiteindelijk zijn zij wereldkampioen geworden door met 4-1 te winnen.

We zijn dan ook snel doorgegaan, en met een hoofd vol inspiratie wilden we toch afsluiten met het thema van de dag in onze maag. In Lier hebben we dan nog rustig aan een lekkere chinese rijsttafel kunnen nakaarten over deze mooie dag. Het blijkt dus dat niet alle chinezen iets van tafeltennis afweten, in tegenstelling tot wat WimVdA en de meesten onder ons geloven. De brave restaurantuitbater wist enkel dat er 2 chinese vrouwen in NL speelden, maar had nog nooit van Wang Hao (en zijn rughand) gehoord. Nu ja, wat deze heren en dames lieten zien, kan niet anders dan bewondering oogsten. Dit was werkelijk het beste wat er op tafeltennisgebied te zien valt, en een mooie les in nederigheid.

Groeten uit Rotterdam,

Wim Wolput, Wim Van der Auwera, Gert Deryck, Patrick Carrette en Wim Janssen (tekst).