Monument Saive stopt met tafeltennissen op wereldniveau

Jean-Michel Saive zet op zijn 46e een punt achter zijn internationale carrière. De levende tafeltennislegende zet de droom van een achtste deelname aan de Spelen uit zijn hoofd. Dat heeft hij donderdag aangekondigd.

Jean-Michel Saive speelde een indrukwekkend palmares bij elkaar, zo overloopt Sporza. Zeker in het midden van de jaren 90 was hij wereldtop. Hij prijkte meer dan een jaar op de eerste plaats van de wereldranking en werd Europees kampioen in 1994. Hij won dat jaar ook het Europese Top 12-toernooi.

Saive schopte het ook een keer tot in de WK-finale, die hij wel verloor. Op de Olympische Spelen was een kwartfinale in 1996 zijn beste resultaat. Toen mikte hij wel hoger. Saive nam uiteindelijk zeven keer deel aan de Spelen. Hij was er al bij in 1988 en droomde ervan om zich ook nog voor Rio te plaatsen. Maar dat plan gaat dus niet door.

Bijna tien jaar geleden (in januari 2006) gaf Jean-Mi nog een uitgebreid interview aan onze website. Toen poseerde hij ook met een truitje van Berlaar. Toen stelde onze interviewer van dienst Bert Provoost hem onder andere de vraag of hij na de Olympische Spelen van 2008 in Peking van plan was om te stoppen. “Het is niet omdat het dan mijn laatste Spelen zullen zijn, dat mijn carrière dan ook maar moet stoppen”, zei hij toen. “Als ik me nog goed voel, blijf ik daarna ook nog spelen. Ik ben verslaafd aan de sport. Ik kan bijvoorbeeld nog enkele jaren in de Champions League blijven spelen voor Villette als derde man.”

Uiteindelijk speelde Saive dus ook nog mee op de Spelen van 2012, verliet hij na financiële problemen Villette Charleroi en ging hij tot vandaag bij Le Logis spelen. Of hij nu nog lang Belgische competitie wil spelen, is niet bekend. In het interview zei hij alvast het volgende. “Ik doe al heel mijn leven tafeltennis omdat ik het graag doe. Misschien speel ik nog wel mee op mijn 42e. Als ik op mijn 60e nog plezier heb, zal ik nog blijven spelen. Ik heb geen schrik voor het jaar teveel, wel voor het jaar te weinig. Veel sporters stoppen te vroeg en raken gefrustreerd omdat ze hun leven als sporter missen. Dat zal ik nooit meemaken.”

Hij werd ook wel eens de 'koning van het ballonverdedigen' genoemd. Waarom zie je hier.

En een filmpje uit de oude doos van zijn grote triomf op het EK.

Fotograaf Jan Van Ginkel maakte indertijd een prachtige fotoreportage over het interview. Die is uiteraard nog altijd te bekijken via de link in ons fotoarchief.