TTK Dylan Berlaar in Roemenië: tijd voor cultuur (4)

Na het internationale treffen was het vandaag tijd voor cultuur en enkele culinaire geneugten. Lees hier het voorlaatste verslag van onze delegatie in Roemenië. 

Vandaag mag iedereen wat langer slapen.  De planning voor vandaag : sightseeing, een beetje cultuur opdoen en afsluiten met een culinaire belevenis.

We beginnen de dag met het ontbijt bij : Clubul Bursei aan de Strada Alexandru Lapusneanu.   De gesprekken gaan vooral over de vorige dag.  Nabeschouwing van de matchen, den BBQ, het feestje ….

Yelow Ravine 12.JPGVia de Esplanade Elizabeth, aan de Rapa Galbena wandelen we naar de Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant.

 Rapa Galbena

We bezoeken de schitterende Opéra Nationale Romania.  Prachtige zaal, mooie decoratie, werkers zijn een decor aan het opstellen – we zijn onder de indruk van de grandeur, het interieur, de sfeer die er hangt, de conciërge speelt het spelletje mee en laat af en toe het licht dempen – mooi, magisch…

 Opera Nationala Romana, Iasi

Vandaar naar de Catedrala Mitropolitana,

 De grootste Orthodoxe kerk in Roemenië

Op het einde van de Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant zien we het Palatul Culturii.

Palatul Culturii Iași.jpg 

Een fikse regenbui leid ons naar het nabijgelegen Palas Mall.  Een ideale gelegenheid om te pauzeren en voor sommigen een ideaal excuus om nog wat Lei uit te geven.

Na de regenpauze rijden we met 4 taxi’s naar het Cetatuia Monastery.  Een 17e eeuws klooster, gebouwd op de Cetatuia Hill.  Dit klooster is ook vooral bekend om zijn wijnkelders en wijngaarden.  Een monnik geeft ons een rondleiding door het klooster.

Cetatuia Monastery, Iasi.jpg Manastirea Cetatuia Iasi 01.JPG

We sluiten af in de wijnkelder en kopen al een voorraadje wijn om morgen mee te nemen naar het platteland …

De taxi’s brengen ons terug naar het hotel.

Opfrissen en klaarmaken om aan het culinair festijn  te beginnen.  Om 19.00 u hebben we gereserveerd in Casa Bolta Rece,  een typisch authentiek Roemeens restaurant.

Het wordt een gezellige avond. Eerst bezoeken we de kelders onder het restaurant.  De kelders zijn vroegere smokkelroutes en lopen tot in het centrum.  Ze liggen 30 m diep. Nu worden ze vooral gebruikt voor opslag van wijn en geconserveerde groenten.  Een orkest speelt terwijl wij aan de lange tafel genieten van een 3-gangen menu in een schitterende omgeving.  De gewelven onder het restaurant vormen het decor voor ons diner. Iedereen heeft een paar dagen ervoor zijn menu al mogen samenstellen en geniet dus volop van de gerechten.  De bediening is perfect.  De avond lang.

Morgen vroeg op …

Forums: