TTK Berlaar in Roemenie: avontuur op het platteland (5 - slot)

Onze laatste dag in Roemenië was een fantastische afsluiter van de reis. De Berlaarse delegatie verkende het platteland en dat was een heel avontuur.

De vroege vogels staan al op om 07.00u !! Zij bezoeken eerst het nabijgelegen hospitaal.  Stanny heeft kunnen regelen dat we een rondleiding krijgen in het hospitaal.  Stanny heeft hier al veel vrijwilligerswerk verricht, vandaar dat we de gelegenheid hebben om achter de schermen kunnen kijken. De eerste indrukken zijn overweldigend.  (binnenkort zal je de foto’s zien).  Waarover klagen wij hier in het ziekenhuis : het eten trekt op niks, ze (de verpleging) komt niet wanneer ik roep …enz…  De mensen die daar in het ziekenhuis werken zijn idealisten, zij verdienen – in vergelijking met Belgische artsen – een hongerloon.  Respect.  We zijn een beetje stil en onder de indruk.

Na het bezoek. Ontbijt. De achterblijvers komen naar de afgesproken plaats. Bogdan heeft het vervoer geregeld… We trekken naar het platteland met een busje en twee auto’s (Bogdan, zijn broer en zus zijn chauffeur van dienst)

Het dorp Iosepeni ligt ongeveer 70km van Iasi.  We verlaten het centrum van Iasi en na een paar kilometer verlaten we de hoofdbaan en trekken we het platteland in. De weg verandert al snel in een hindernissenparcours, putten ontwijken, onbewaakte spoorwegen oversteken, opletten voor schapen …. Genieten van het landschap… : Ooievaars die aan het nesten zijn, buizerds klieven door de lucht, zigeuners doen hun siësta gewoon langs de kant van de weg.   We genieten van het landschap.

Net voor Iosepeni passeren we het dorpje Hodora – Hodora heeft een samenwerking met het Ghito van Nijlen.

Iosepeni : we arriveren met de 3 auto’s via de wei, tussen de grazende paarden en koeien laverend tot aan de poort van de plaats waar we moeten zijn.

De ontvangst is typisch Roemeens, voordat je het huis betreedt moet je eerst een stuk versgebakken brood nemen, in zout dippen en opeten, dan doorspoelen met Suc – een typisch Roemeens “borreltje”.

De lange tafel staat al gedekt voor het middagmaal. Na de luch een stevig wandelingske in de bergen, naar een schaapsherder. De levensomstandigheden waarin deze boeren leven doet de ogen openen.  Zij maken nog kaas ter plaatse in een klein gammel hutje.  Daar wonen/leven zij ook in, maar de kaas is overheerlijk.

Terug bij het gastgezin (Genoveva, Petru en Aura) maken we alles klaar voor de BBQ ’s avonds.  Iedereen helpt een handje.  Brochettes (30 cm lang !), Mititei (Roemeense worstjes), hamburgers, varkenslapjes, sla, tomaten alles wordt vers bereid.  De BBQ wordt aangestoken en het feestje kan beginnen.  Champagne, wijn, bier, frisdrank alles is er in overvloed.

Het wordt een memorabele dag waarvan iedereen genoten heeft. ’s avonds terug in het hotel wordt er nog veel nagekaart ! Spijt dat de reis er nu al op zit. Morgen zondag vliegen we terug naar onze Hometown.

We vliegen van Iasi naar Bucharest – daar hebben we nog efkes de tijd om onze laatste Lei te spenderen en dan vliegen we door naar Brussel.

Rest mij nog Stanny te bedanken door wie we deze Internationale ontmoeting hebben kunnen realiseren

Dank van Danny, Peter, Lies, Tuur, Laura, Joeri, Werner, Dirk, Isabel, Mathias, Robin, Bart, Ticho, Anja en Ronald.

Als alles goed verloopt is het de bedoeling dat er volgend jaar een Roemeense delegatie naar België komt…  We kijken er nu al naar uit !!

 

Door Danny Van den Bosch

Forums: