Binnenkort te proeven: onze Super Balder herrijst voor veertigjarig bestaan

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van TTK Berlaar is het bier Super Balder opnieuw gebrouwen. Het is ondertusssen de vierde editie van het bier, dat maar beperkt te krijgen zal zijn. werd geschonken  op de viering van ons veertigjarig bestaan op 5 mei en zal opnieuw te drinken zijn tijdens onze Ping Pong Kermis in het laatste weekend van augustus. 

De Super Balder werd voor het eerste gebrouwen in 2010, toen de hoogste herenploeg van onze club voor het eerst in de geschiedenis naar de hoogste Superdivisie promoveerde. Met Balder als dialectnaam voor Berlaar en de promotie naar Super was de naam toen snel gekozen. Zeker omdat Super Balder tot zo’n vijftig jaar eerder een echt bestaand bier was in Berlaar. In overleg met de familie werd het oude logo  hergebruikt, zodat het biertje een tweede leven kreeg.

De sportieve hoogconjunctuur hield nog enkele jaren aan, zodat er op vier jaar tijd drie keer reden was om een jaargang van de Super Balder te laten brouwen. Sindsdien lijkt onze ploeg een vast plaatsje te hebben in Eerste Nationale, een reeks lager, en bleef de Super Balder in de koelkast.

Tot nu, want het veertigjarig bestaan vonden we een prima reden om een feestelijke jaargang Super Balder te laten brouwen. We gingen een samenwerking aan met brouwerij Vissenberg uit Nijlen, die een koperblonde variant van Super Balder voor ons maakte. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7,5 graden en combineert hoppige toetsen met aroma’s van citrus.

Het bier zal te proeven zijn bij TTK Berlaar op de feestelijkheden voor het veertigjarig bestaan op zaterdag 5 mei. De rest van de beperkte voorraad zal geschonken worden op de mosseldriedaagse Ping Pong Kermis, in het laatste weekend van augustus. Gezondheid! 

 

De geschiedenis van Super Balder

De familie Lambrechts leverde verschillende burgemeesters in Berlaar. Het waren tegelijk brouwers in de gemeente. Hun brouwerij ’t Hoefijzer was gevestigd op de Markt, waar nu supermarkt Delhaize gevestigd is. Volgens oude publicaties werd er zeker al in 1856 gebrouwen. De grote modernisering werd door Jules Lambrechts uitgevoerd in 1908. De burgemeester-brouwer maakte er een voor die tijd moderne stoombrouwerij van. Er werden verschillende biertjes gebrouwen, waaronder de Super Balder. Andere klinkende namen uit de brouwerij waren toen Dobbel, Trippel en Pater Overste.

In 1930 werd de brouwerij nogmaals fors uitgebreid door het succes van de verschillende merken. De levering van het bier gebeurde vanaf toen niet meer met paard en kar, maar met een vrachtwagen. Bij Jules’ overlijden in 1959 zette zoon Jozef de traditie verder. Maar in die periode drukten de grote industriële en financieel veel sterkere brouwerijen de kleine, ambachtelijke concurrenten uit de markt. De meeste bieren zoals de Super Balder werden toen uit het gamma gehaald en er werd enkel nog tafelbier gebrouwen. Toen ook Jozef overleed, werd er nog een tijdje enkel tafelbier verdeeld dat elders werd gebrouwen. Maar ook dat kwam ten einde. Vandaag is brouwerij ’t Hoefijzer nog steeds een bekende naam bij de oudere Berlaarnaars.

De Super Balder werd gebrouwen tot in 1958. Tafeltennisclub TTK Berlaar wekte het bier opnieuw tot leven door in 2010 voor het eerst weer het bier te brouwen ter gelegenheid van de promotie van de hoogste herenploeg naar Superdivisie, de hoogste reeks van het land. Het originele logo werd in samenspraak met de nazaten van de brouwersfamilie behouden. Er volgden nog jaargangen in Superdivisie en dus ook van Super Balder in 2011 en 2013. In 2018 bestaat TTK Berlaar veertig jaar en werd op vraag van de club een koperblonde feesteditie van de Super Balder gebrouwen. 

Forums: