INTERVIEW - Margo Degraef "Na die laatste bal voelde ik dankbaarheid, ongeloof, maar vooral intens geluk"

Ja, we zijn bijzonder fier op onze Belgisch kampioene. Margo Degraef (20) mag zich sinds zondag de beste tafeltennisster van het land noemen en dat is bijzonder straf. TTKBerlaar.be blikt terug met een interview op de prachtprestatie. "Het plaatje klopte en het was een perfect moment om te winnen", zegt Margo onder andere. "Wat ik voelde na die laatste bal? Dankbaarheid, ongeloof, maar vooral intens geluk. En die titel? Die is evenveel van mijn ouders als van mij. Ze staan er altijd voor mij."

De finale was tegen Lisa Lung. Jullie kennen elkaars spel door en door. Vorig jaar won Lisa... Bracht dit eerder stress of motivatie met zich mee?

Een match spelen tegen Lisa is nooit gemakkelijk, en al zeker niet als het om een Belgische titel gaat. Vorig jaar verloor ik inderdaad, sindsdien had ik de twee volgende keren gewonnen, onder andere op het Vlaams kampioenschap vorige maand. Ik heb geprobeerd de positieve dingen daaruit mee te halen en het als een volledig nieuwe match te bekijken want anders maak je het alleen maar moeilijker voor jezelf. De motivatie na het verlies van vorig jaar was wel echt groot. Sinds de finale vorig jaar was dit BK een beetje mijn hoofddoel, de honger naar de titel was groot. 

De supporters zagen je voor aanvang van de wedstrijd nog snel je hoofdtelefoon opzetten. Mogen we weten welk nummer je in je opperste concentratie brengt?

Inderdaad, ik heb een afspeellijst met een aantal nummers die mij extra motivatie geven. Voor elke match op dit BK had ik, best grappig, ‘I’ve only begun to fight’ van Natalia geluisterd. Maar dat was heel toevallig, dat stond op voor mijn kwartfinale, en dat had gewerkt, dus heb ik dat maar verder gebruikt. Maar normaal heb ik dus wel meerdere nummers die ik beluister voor een match. Als ik echt heel veel stress heb, is er maar één artiest die mij rustig krijgt en dat is Ed Sheeran. Ik heb ook veel nummers van Post Malone in die afspeellijst staan. In de auto onderweg naar de zaal luister ik altijd naar hun nummers.

Je kwam aanvankelijk 2-0 achter tegen Lisa Lung, kreeg in de derde set met 1-4 achter zelfs een onpakbare netbal tegen, maar pakte die toch en won drie sets op rij. Wat was voor jou de reden van deze sterke remonte? 

Goh, de grootste reden is dat ik niet heb losgelaten en dat ik rustiger was dan in de eerste twee sets. Ik begon de match heel hevig en iets te emotioneel, met soms veel frustratie.

Hoe belangrijk was de rol van Lauren Enghien, je coach, op moeilijke momenten?

Ik moet zeggen dat ik na de tweede set echt op koken stond, en daar heeft Lauren mij wel echt geholpen. Hij heeft mij even met m’n voeten op de grond gezet en gezorgd dat ik rustiger naar de tafel terugkeerde. Ik was in elk geval heel blij dat er iemand zat om mij een beetje te kalmeren. Daarna was het echt een kwestie van kalm te blijven en punt per punt ‘erop en erover’ te gaan.

Bij 10-9 in de laatste set maak je het af met een schitterende bal... En dan volgden de vanzelfsprekende emoties, de beloning voor je harde werken en inzet. Kan je dit gevoel beschrijven?

Het gevoel dat ik op dat moment had, is ongelooflijk. Er stroomt van alles door je hoofd. Dankbaarheid, ongeloof, maar vooral intens geluk. Ik heb er voor gewerkt, ik heb ongelooflijk veel stress gehad de afgelopen weken en dat kwam er allemaal uit. Ik weet niet hoe ik het kan beschrijven, het overviel me op dat moment ook volledig. Ik droomde hier al heel lang van en als je het dan eindelijk hebt, dan is dat fantastisch en onbeschrijflijk.

Je ouders en vriend zaten nagelbijtend op de tribune. Maar ook je grootouders waren er. Je mama kreeg ook je bloemen nadien. Hoe belangrijk zijn deze mensen voor je?

Ze zijn immens belangrijk voor mij, heel mijn familie eigenlijk. Ik ben in de weken en dagen voor zo’n tornooi echt niet te genieten, dat weet ik van mezelf, door de stress. Ze staan er altijd voor mij en steunen me, dat is fantastisch. Mijn ouders rijden al 13 jaar naar overal met mij zodat ik kan trainen en tornooien gaan spelen. Ze geven mij alle kansen die ik maar kan wensen. Ik ben ongelooflijk dankbaar voor wat zij allemaal over hebben voor mij. Het aantal zondagen dat zij al hebben opgeofferd in een pingpongzaal, zijn niet meer te tellen. Maar ik weet ook dat zij even hard genieten van deze titel, hij is tenslotte evenveel van hen als van mij. Ik hoop dat ik zo ook een beetje kan teruggeven wat zij erin steken, want een bloemetje is daar niet genoeg voor.

Ook mijn vriend heeft het hard te verduren gehad de afgelopen weken, als ik stress heb reageer ik dat al snel af, maar hij kan daar wel tegen, gelukkig maar (lacht). Mijn oma en opa zijn mijn grootste fans, ik ben heel blij dat ze er bij waren! Er waren ook een paar andere familieleden en wat van mijn beste vrienden aanwezig en dat maakte het helemaal speciaal. Het plaatje klopte en het was een perfect moment om te winnen.

Er was ook een ruime delegatie supporters van TTK Dylan Berlaar om je aan te moedigen. Is dit iets wat je oppikt tijdens de wedstrijd?

Wow, de delegatie van Berlaar wasgoud waard, echt waar! Duizend maal dank aan iedereen die er was. De steun die ik van jullie heb gekregen was geweldig en ik ben ook heel blij dat ik jullie dan ook die overwinning kon geven. Ik moet zeggen, de grote groep supporters gaf soms een beetje extra stress, maar als ik in de goede flow zat, hielp het wel om me nog beter te voelen.

Het BK is nu binnen. Wat zijn je verdere ambities en wat staat er qua belangrijke wedstrijden op je schema?

Veel tijd om te vieren is er niet, woensdag vertrek ik naar Portugal voor het EK-21, dus dat is de eerstvolgende uitdaging. Verder is er eind april ook nog het WK, dus er zijn nog wel mooie wedstijden dit seizoen. Ik kijk er in elk geval naar uit, maar eerst toch nog even stil staan bij dit BK. 

Bedankt Margo voor dit interview, het toptafeltennis en je lekkere traktatie nadien bij onze sponsor 't Wit Huys in Nijlen. Het was een hartverzakking of twee waard… want ja, we hadden last van supporterstress! 

Nogmaals proficiat en veel succes in de toekomst van gans TTK DYLAN BERLAAR.

door Robin Fitters

Forums: