Laatste Super Balders worden geschonken tijdens Ping Pong Kermis

Het Berlaarse biertje Super Balder wordt voorlopig voor het laatst geschonken tijdens de Ping Pong Kermis van de Berlaarse tafeltennisclub TTK Dylan Berlaar. Na de degradatie van de club uit de Superdivisie worden de brouwplannen voor onbepaalde tijd opgeborgen.

Met de Super Balder werd in 2010 een biertje geherlanceerd uit de Berlaarse geschiedenisboeken. Tot een halve eeuw geleden werd het bier gebrouwen door brouwerij Lambrechts op de Markt in Berlaar. Toen het bestuur van TTK Berlaar een eigen bier wilde laten brouwen, leek het alsof er geen andere mogelijkheid was dan om het nieuwe bier Super Balder te noemen. “Onze eerste ploeg schopte het in dat jaar voor het eerst tot in de hoogste divisie van het tafeltennis, de Superdivisie. Super Balder was dus de ideale naam om dit unieke moment in de verf te zetten. Met toestemming van de nazaten van de brouwersfamilie hebben we het logo mogen hergebruiken. Ook in 2011 en 2013 werd ons biertje gebotteld. Dat waren ook de jaargangen waarin onze eerste ploeg in Superdivisie uitkwam”, legt bestuurslid Bert Provoost uit.

Nu de ploeg afgelopen seizoen is gedegradeerd uit Superdivisie, volgt geen nieuwe editie. “We hebben nog maar een heel beperkte hoeveelheid van de jaargang 2013. We zouden dringend moeten brouwen als we niet zonder willen vallen. Maar we hebben er voor gekozen om het bier enkel te laten brouwen als onze ploeg in Superdivisie speelt. Zo blijft het iets speciaals. Er wordt dus geen nieuwe Super Balder meer gebrouwen tot de ploeg weer promoveert.”

De liefhebbers hebben er dus meteen een extra reden bij om voor de club uit de Alpenroosstraat te supporteren in de hoop dat de ploeg ooit weer in Superdivisie uitkomt. “De ploeg blijft samen, dus de kans is zeker niet onbestaande. Maar het kan ook dat we nu weer tien jaar moeten wachten of dat het er nooit meer van komt. We blijven alleszins onze filosofie trouw en proberen het met eigen jeugd. Onze jeugdopleiding behoort tot de besten van Vlaanderen dus zouden we gek zijn om het anders te doen. Met hen tussen de topspelers van Superdivisie mogen aantreden blijft iets bijzonders.”

Ondertussen blijkt het bier ook bij verzamelaars populair. “We krijgen nog altijd regelmatig vragen om etiketten van de drie voorbije jaargangen. Het zijn blijkbaar gegeerde verzamelaarsobjecten geworden. Er zijn er namelijk niet veel van verspreid omdat het bier vooral in ons clublokaal zelf is geschonken. Helaas is onze voorraad etiketten volledig uitgeput. De enige manier om er aan eentje te geraken is een Super Balder komen drinken tijdens Ping Pong Kermis. Daar zal het laatste deel van onze voorraad van de editie 2013 opgedronken worden.”

“Daarnaast hebben we ook verschillende gekke vragen gekregen, zoals een Nederlandse firma met de naam Balder die ons bier wilde kopen, of een soldaat met de voornaam Balder die ze wilden verrassen met een bak bier. We merken alleszins dat in Berlaar bijna iedereen de Super Balder kent. Met wat geluk kennen ze ook het verhaal dat erachter zit. En dan is onze missie geslaagd”, aldus Provoost.

De laatste Super Balders worden geschonken op zaterdag 23, zondag 24 en dinsdag 26 augustus 2014 (telkens vanaf 17u) op de mosseldriedaagse Ping Pong Kermis in de Chalet Karel Sappenberghs (Alpenroosstraat 26). Het bier is er te drinken zolang de voorraad strekt.

Forums: